Γιατί οι συλληφθέντες, οι φερόμενοι ως αντιφασίστες υφίστανται τέτοια καταστολή; Ανακοίνωση της Action Antifasciste Paris – Banlieue (AFA) σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και κάλεσμα στη μεγάλη αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Παρίσι για τα 3 χρόνια απ΄την δολοφονία του Clement Meric

Δείτε το αρχικό κείμενο εδώ :

Communiqué de l’AFA PB sur les récents évènements

 

Την Τετάρτη 18 Μαίου, το σωματείο των αστυνομικών οργάνωσε συγκέντρωση* στην πλατεία της Ρεπουμπλικ στο Παρίσι, ενάντια στο “αντι-μπατσικό μίσος”. Αν και αστυνομικοί και εκλεγμένα στελέχη του Εθνικού Μετώπου (Front National) έβγαζαν selfies παρέα, την ίδια στιγμή, οι αντι-πορείες ενάντια στην αστυνομική βία είχαν απαγορευτεί και κατασταλεί με τη βία. Κάποια μέτρα μακριά από εκεί, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας καίγεται στο quai de Valmy του Παρισιού**. Οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο αυτοκίνητο βγήκαν έχοντας “ελαφρείς μώλωπες” (sic). Μερικές ώρες μετά, 4 άτομα συνελλήφθησαν στα σπίτια τους με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Οι 3 αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους αλλά η εισαγγελεία – μετά από πιέσεις των σωματείων της αστυνομίας – άσκησε έφεση επί της απόφασης αυτής. Από την σύλληψη τους κιόλας, παρουσιάζονται ως αιμοβόροι δολοφόνοι και εγκληματίες βάνδαλοι. Αριστερά και δεξία δεν λείπουν βέβαια και οι περί τρομοκρατίας συζητήσεις. Τα μίντια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στα χέρια τους την υπόθεση, όνόματα και διευθύνσεις (που διέρευσαν από τους αστυνομικούς) των συγκεκριμένων ατόμων που διώκονται, μαζι με απειλές εναντίον τους.

Η απελευθέρωση τους δεν είχε παρά να ενισχύσει αυτήν την προπαγάνδα μίσους από διάφορα αντιδραστικά λόμπυ και τους αστυνομικούς που είναι αποφασισμένοι να καταδικάσουν εκ των προτέρων αθώα άτομα. Τα μίντια ισχυρίζονται ότι οι 3 από τους 4, συνελλήφθησαν καθώς πρόσκεινται στον αυτο-αποκαλούμενο αντιφασιστικό χώρο και την AFA. Επειδή λοιπόν ακούστηκε το όνομα της συλλογικότητας μας χωρίς καμία βάση σ’αυτήν την υπόθεση, μας φαίνεται αναγκαίο να διευκρυνίσουμε κάποια σημεία.

Ποιοί είμαστε; Η AFA είναι μια αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική οργάνωση που διοργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις : συναυλίες, βραδιές οικονομικής ενίσχυσης, συλλογή πραγμάτων για τους μετανάστες, πορείες κτλ. Από τις 9 Μάρτη, έχουμε λάβει μέρος στις πορείες διαμαρτυρίας στο Παρίσι ενάντια στον νέο εργατικό νόμο, προσπαθώντας να εμποδίσουμε αυτήν την νεο-φιλελεύθερη επίθεση. Και είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα στο στόχαστρο του υπουργείου εσωτερικών.

Γιατί οι φερόμενοι ως αντιφασίστες υφίστανται τέτοια καταστολή; Οι πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο εργατικό νόμο είναι μαζικές : η αστυνομία δεν έχει καταφέρει πραγματικά να τις ελέγξει  ή να τις περιορίσει. Μπροστά στην ανικανότητα να επιβάλλει την τάξη, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τους στοχευμένους εκφοβισμούς : ασφαλίτες έξω από τα σχολεία υπό κατάληψη, παρακολουθήσεις κι απειλές για να αποτραπεί ο κόσμος να συμμετέχει στις πορείες, προσωπικές απαγορεύσεις συμμετοχής σε πορείες, απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, έρευνες και ζημιές σε χώρους των συνδικάτων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν κατάφεραν όμως να λυγίσουν την αποφασιστικότητα εκείνων που συμμετέχουν στο κίνημα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πρωτοτύπησε : στην πόλη  Rennes, 20 άτομα κατηγορήθηκαν για “ οργανωμένο έγκλημα ”, γιατί αποπειραθηκαν να οργανώσουν μια επιχείρηση για δωρεάν μετρό. Μπορεί αυτό ν’ ακούγεται γελοίο, όμως αυτό που συμβαίνει στους 4 συλληφθέντες τις 18ης Μαίου δεν είναι λιγότερο γελοίο : η μοναδική αιτιολόγηση αυτών των συλλήψεων είναι ότι τα εν λόγω άτομα ήταν παρόντα εκεί – όπως άλλωστε κι εκαντοντάδες κόσμου ακόμη αλλά και δημοσιογράφοι. Και ο μόναδικός “ανώνυμος μάρτυρας” είναι ένας αστυνομικός. Όπως και για τις προσωπικές απαφορεύσεις συμμετοχής σε διαδήλωση, τα μόνα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται αυτή η διαδικασία είναι οι των υπηρεσιών πληροφοριών. Η διαδικασία αυτή δεν πείθει ούτε τα ίδια τα στελέχη της αστυνομίας : ένας αστυνομικός δήλωσε άλλωσε στην le Monde ότι « αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι τα άτομα αυτά βρίσκονταν εκεί. Η ιδέα ήταν να εντοπίσουμε όσους μπορούσαμε και να τους προσάγουμε ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και στους ίδιους τους δράστες ». Κράτος έκτακτης ανάγκης σε δράση…

Ποιός ο σκοπός αυτής της επιχείρησης ; Αν και καλά στοχευμένη, αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας δεν θέλει μόνο την φυλάκιση των πολιτικά αντοφρονούντων : στοχεύει να  εξουδετερώσει το κίνημα κατά του νέου εργατικού νόμου. Πώς ;  Καταρχήν, εκφοβίζοντας τους διαδηλωτές με τις σοβαρές κατηγορίες και τις βαριές ποινές. Έπειτα, διαιρώντας το κίνημα μιλώντας για καλούς και κακούς διαδηλωτές και τέλος με τη νομιμοποίηση των απαγορεύσεων κατά ατόμων να διαδηλώσουν. Αν αυτή η επιχείρηση έχει στοχοποιήσει ένα κομμάτι του κινήματος, η απάντηση αντιθέτως πρέπει να είναι συλλογική, απ’ όλους κι όλες που μετέχουν στο κίνημα. Και με γνώμονα τις τελευταίες διαδηλώσεις, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η απάντηση δόθηκε παρόλη την αστυνομική καταστολή… κανείς δεν φοβήθηκε, ούτε αρνήθηκε την ποικιλομορφία των πρακτικών που χαρακτηρίζουν το κίνημα κάτα του νέου εργατικού νόμου, κάτι που μαρτυρούν τα εντεινόμενα μπλόκα στα δυιλιστίρια, τα λιμάνια και στις πυρηνικές μονάδες. Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας έχει ήδη αποτύχει και αποτελεί μια πολιτική νίκη για εμάς.

Το κράτος επιθυμεί να μας ποινικοποιήσει και να μας απομακρύνει από το κίνημα. Είμαστε μόνο μία συνιστώσα του όπως τόσες άλλες. Ο αγώνας ενάντια στην κοινωνική ύφεση δεν μπορεί να είναι ξέχωρος από τον αντιφασιστικό αγώνα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Action Antifasciste Paris-Banlieue καλεί σε ενότητα δράσεων και αγώνων : ελάτε στην αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο 4 Ιουνίου.

 

Δείτε το κάλεσμα για την πορεία εδώ :

Clément : Trois ans après, on ne baisse pas les bras

 

  • Δείτε βίντεο από την συγκέντρωση του σωματείου της αστυνομίας εδώ :https://www.youtube.com/watch?v=cCX0GWQ_Ln4https://www.youtube.com/results?search_query=police+alliance+18+Mai+2016** Δείτε βίντεο από τον εμπρησμό του οχήματος της αστυνομίας :
    https://www.youtube.com/watch?v=StaceXOlkXw

Leave a Reply