Calais – Η διάλυση της ζούγκλας ξεκίνησε + video

Αναδημοσίευση από Baktirio
http://baktirio.espivblogs.net/2016/10/24/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%af-%ce%b7-%ce%ad%ce%be%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5/

Το παρακάτω μεταφρασμένο άρθρο από το  calaismigrantsolidarity.wordpress.com που δημοσιεύθηκε στις 21/10, αποτελεί ενημέρωση για την διαδικασία της εκκένωσης και την μεταφορά των μεταναστών σε άλλα στρατόπεδα. Δεν περιλαμβάνει ενημέρωση για τις συγκρούσεις που συνέβησαν τις βραδινές ώρες της 23/10 μεταξύ μεταναστών και μπάτσων στον καταυλισμό της ζούγκλας στο Καλαί.

Η εκκένωση ξεκινά σύντομα

Μετανάστες φεύγουν απο την ζούγκλα, εν μέσω συγκρούσεων με τους μπάτσους και λιγες ώρες πριν την εκκένωση του καταυλισμού

Μετά τη συνάντηση στις 20 Οκτωβρίου μεταξύ της νομαρχίας και των οργανώσεων που σχετίζονται με Κέντρα Υποδοχής και Καθοδήγησης (Centre d’Accueil et d’Orientation – CAO), γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο θα οργανώσουν την έξωση. Η έξωση θα ξεκινήσει (σημ Baktirio – ξεκίνησε) τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου (με τα πρώτα λεωφορεία). Η καταστροφή θα αρχίσει την Τρίτη 25/10.

Η δημιουργία του κέντρου διαλογής στη Rue des Garennes επιβεβαιώνεται. Οι άνθρωποι θα περάσουν από το κέντρο διαλογής πριν να χωριστούν σε λεωφορεία και να οδηγηθούν σε CAOs σε όλη τη χώρα. Όλοι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή, αρνούμενοι να πάνε σε CAO , θα σταλούν σε κέντρα κράτησης. Νέα κέντρα κράτησης θα δημιουργηθούν για την έξωση, κάποια άλλα έχουν αδειάσει για να δεχθούν τους ανθρώπους που φθάνουν από το Calais. Το αεροδρόμιο Marck μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν ανθρώποι σε κέντρα κράτησης.

Το κέντρο διαλογής θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 20:00. Τελούν υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διαχωριστούν σε διαφορετικές σειρές σύμφωνα με εικονογράμματα: μεμονωμένοι άνδρες, οικογένειες, ανήλικοι και «ευάλωτα άτομα».

Όλοι εκτός από τους ανηλίκους, θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο περιοχών στη Γαλλία. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρώμα και οι άνθρωποι θα πρέπει φορούν ένα βραχιόλι με το χρώμα της περιοχής που θα πάνε. Θα ταξινομηθούν και θα οδηγηθούν σε μεγάλες σκηνές των πενήντα άνθρωποι με το ίδιο βραχιόλι. Θα πρέπει να δηλώσουν την ταυτότητά τους (επίθετο, όνομα, ημερομηνία γέννησης).

Από τη στιγμή που μια σκηνή θα γεμίσει, ένα λεωφορείο θα μεταφέρει αυτά τα 50 άτομα στο CAO συνοδεία δύο ατόμων από τις οργανώσεις, ενός πυροσβέστη και ενός ατόμου από την ασφάλεια. Οι  (οργανώσεις) Salam και La Vie Active έχουν δεχθεί να είναι στα λεωφορεία.

Θα υπάρξουν 60 λεωφορεία τη Δευτέρα, 40 την Τρίτη, 30 την Τετάρτη.

Η παραμονή στο CAO μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί ή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη Γαλλία ή φύγουν.

Η OFII (Γαλλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ένταξης) έχει υποσχεθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν δώσει δακτυλικά αποτυπώματα σε άλλες χώρες δεν θα απελαθούν, αλλά ακόμα δεν έχουμε καμία γραπτή εγγύηση γι’ αυτό. Οι απελάσεις σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου συμβαίνουν ήδη.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόκειται να ανακριθούν για να επιβεβαιωθεί ότι είναι κάτω των 18. Η οργάνωση FranceTerre d’ASILE, OFPRA ( γαλλική Υπηρεσία για την Προστασία των Προσφύγων και των Αν ιθαγενών), DGEF (υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση) και το Home Office (UK) θα διεξάγουν τις συνεντεύξεις. Στη συνέχεια ανήλικοι θα πάνε σε CAP (προσωρινό κέντρο) για την «αντιμετ ωεδχώπιση της κατάστασής τους». Οι ανήλικοι που θέλουν να μείνουν στη Γαλλία, θα μεταφερθούν σε CAO ανηλίκων. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται αυτά ή για την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Οργανώσεις που συνεργάζονται με την έξωση. Η France Terre d’asile συμμετέχει στην επιλογή / απόρριψη των ανηλίκων. Η Salam και  η La Vie Αctive θα είναι στα λεωφορεία που θα πηγαίνουν τα CAO.

Η πρόσβαση στο στρατόπεδο θα είναι ελεγχόμενη. Μόνο στις οργανώσεις που έχουν συνάψει συμφωνία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα επιτραπεί η είσοδος. Δημοσιογράφος θα έχει πρόσβαση στο κέντρο διαλογής, αλλά είναι γνωστό ακόμα αν θα επιτρέπεται να πάει στη ζούγκλα. Οι οργανώσεις έχουν δώσει καταλόγου με τα μέλη τους. Όποιος δεν είναι στον κατάλογο, μπορεί να συλληφθεί. Τέσσερις βρετανοί έχουν ήδη λάβει OQTF (έγγραφη διαταγή εγκατάλειψης του γαλλικού εδάφους)

Συλλήψεις ανθρώπων και OQTF για τους μη Γάλλοι θα είναι όλο και πιο συχνές την επόμενη εβδομάδα. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς  τους οποίους προσέγγισε η κυβέρνηση για να γίνουν μεταφραστές κατά τη διάρκεια της κράτησης και αρνήθηκαν.

Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν πολλά δακρυγόνα κατά τα τελευταία τρία βράδια. Φαίνεται ότι χρησιμοποιούν ένα νέο είδος του αερίου που προκαλεί εμετό, ναυτία, και ισχυρούς πονοκεφάλους με επίμονα αποτελέσματα.

Η καταστροφή κατοικιών δεν είναι ποτέ «ανθρωπιστική», η ταξινόμηση  ανθρώπων δεν μπορεί ποτέ να  σέβεται «την αξιοπρέπειά τους».

Η επιλογή μεταξύ CAO και το κέντρου κράτησης δεν είναι επιλογή.

https://www.rt.com/on-air/363857-calais-refugee-camp-demolition/

Leave a Reply