Φασιστική επίθεση στην Croix Rousse (Λυών) και στο αναρχικό βιβλιοπωλείο “la Plume Noire”

Αναδημοσίευση από mpalothia.net

Γαλλία: Φασιστική επίθεση στην Croix Rousse (Λυών) και στο αναρχικό βιβλιοπωλείο “la Plume Noire”

 

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεων σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις για την οργάνωση της φασιστικής στρατηγικής εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν ήδη τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Française και «les identitaires»), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.

Το Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016, νωρίς το απόγευμα, φονταμενταλιστές καθολικοί και άλλοι ακροδεξιοί καλούσαν σε διαδήλωση στην τοποθεσία Colbert, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο μετατροπής της εκκλησίας «Saint-Bernard” (που προς το παρόν δε λειτουργείται) σε επιχειρηματικό κέντρο  και να απαιτήσουν η λειτουργία της να ανατεθεί στην Αδελφότητα «Άγιος Pie X», μια ιδιαίτερα αντιδραστική καθολική οργάνωση, που συνεργάζεται με φασιστικούς κύκλους.

Η διαδήλωση είχε απαγορευθεί από τη Νομαρχία. Στη δήλωσή του, ο νομάρχης αναφέρθηκε σε κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας ασφάλειας και απέδωσε τις ευθύνες για τη βία τόσο στους φασίστες όσο και στους προοδευτικούς και αντιφασίστες που ήταν παρόντες στη γειτονιά.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση, με τα μέλη της GUD (Groupe Union Défense), Action Française (Γαλλική Δράση) και Parti Nationaliste Français (Γαλλικό Εθνικιστικό Κόμμα), να φορούν κράνη και να φέρουν όπλα. Εμφανίστηκαν μπροστά απο το βιβλιοπωλείο μας, το «Plume Noire”, νωρίς το απόγευμα.

Οι φασίστες ήταν ολοφάνερα έτοιμοι να επιτεθούν και δεν σταμάτησαν ούτε ελέγχθηκαν από τους πολλούς αστυνομικούς που ήταν εκεί. Αντ‘ αυτού, οι εν λόγω αστυνομικοί προστάτευαν τη διαδήλωσή των φασιστών και καθυστέρησαν τους αντιφασίστες και κατοίκους της γειτονιάς να φτάσουν.

Δυστυχώς δεν εκπλαγήκαμε από αυτή την στάση, ακόμη και με το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας. Μια κατάσταση που λειτουργεί σαν αφορμή για την αύξηση της καταστολής κατά των προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων. Να υπενθυμήσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η αστυνομία αποδείχθηκε ότι  ήταν χέρι με χέρι  στην πορεία των ακροδεξιών στους δρόμους της Λυών συμμετέχοντας ουσιαστικά στην πορεία τους.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, όταν τελείωσε η φονταμενταλιστική διαδήλωση, περίπου είκοσι φασίστες, καλά εξοπλισμένοι, ανέβηκαν στους λόφους της «Croix Rousse» και κατευθύνθηκαν με άγριες διαθέσεις προς το «Plume Noire», όπου υπήρχαν αρκετοί συντρόφοί μας.

Οι σύντροφοι στο βιβλιοπωλείο πήγαν να κατέβασουν τα εξωτερικά ρολά για την προστασία τους, αλλά και πάλι οι φασίστες κατάφεραν να επιτεθούν σπάζοντας μια κλειδαριά και καταστρέφοντας την τζαμαρία πίσω απο το ρολό.

Η αντίσταση των συντρόφων εμπόδισε τους φασίστες να εισέλθουν στο χώρο, αλλά δεν μπορούσαν να αποφευχθούν οι ζημιές: η καταστροφή όλων τζαμιών και μέρος απο τα στόρια. Αρκετοί τραυματίστηκαν ελαφρά απο την επίθεση που κράτησε αρκετά λεπτά, κυρίως λόγω των αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικά εργαλεία, μπουκάλια) που εκτοξεύονταν από τους φασίστες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια οι φασίστες φώναζαν ξενοφοβικά συνθήματα «est chez nous», «la France aux Français» (Η Γαλλία για τους Γάλλους”) και “Θάνατος στους Εβραίους”.

Η φρικτή αυτή επίθεση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. τα ίδια έγιναν σχεδόν 20 χρόνια πριν όταν ακροδεξιοί πυρπόλησαν το προηγούμενο κτίριο όπου στεγαζόταν το “la Plume Noire” το 1997. Επίσης, σήμερα έχουμε νέα άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, η οποία οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων, συνδικαλιστών, φεμινιστριών, αντιρατσιστών, LGBT και προοδευτικών αγωνιστών.

Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος του σχεδίου προώθησης των νέων φασιστικών θέσεων σε αρκετές γαλλικές πόλεις, όπως η Λιλ και Λυών, που χρησιμεύουν ως βάσεις για την οργάνωσης των φασιστικών στρατηγικών εκφοβισμού. Στη Λυών, υπάρχουν ήδη τέσσερα γραφεία φασιστικών οργανώσεων (PNF, Gud, Action Française και «les identitaires»), χωρίς καμία αντίδραση από τις αρχές και από τον Δήμο Λυών.

Ενόψει αυτών των προκλήσεων, κάνουμε σαφές πως δεν τρομοκρατούμαστε και καλούμε σε αλληλεγγύη και σε δυναμική αντίσταση από όλες τις συνιστώσες του προοδευτικού στρατοπέδου.

Coordination des Groupes Anarchistes (Ομάδα της Lyon του «Συντονισμού Αναρχικών Ομάδων)

 

Leave a Reply