Θυμόμαστε την καμπάνια αλληλεγγύης πριν λίγα χρόνια στη Γερμανία με τίτλο ” Δώσε πέρασμα σ’ ένα μετανάστη” που καλούσε τον κόσμο να παραχωρήσει το σπίτι του και το αμάξι του σε μετανάστες χωρίς χαρτιά, να τους βοηθήσει ν΄αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους και να περάσουν τα σύνορα, εν ολίγοις περνώντας σε ”παράνομες” πράξεις σαν κι αυτές να εναντιωθείστην σχετική απαγορευτική νομοθεσία. Ένα τέτοιο παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελούν οι κάτοικοι της κοιλάδας της Roya που βρίσκεται κοντα στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, σύνορα απ’ όπου (Ventimiglia) τα τευλευταία χρόνια επιχειρούν να περάσουν μεταναστευτικοί πληθυσμοί κυρίως από χώρες της Αφρικής όπως το Σουδάν και το Μάλι. Το γαλλικό κράτος συντηρώντας μια κατάσταση αδιεξόδου για τους ανθρώπους αυτούς που παγιδεύονται στην πόλη της Ventimiglia, κρατά διαρκώς κλειστά τα σύνορα παίρνοντας κατά καιρούς μέτρα όπως μισθώνοντας λεωφορεία που μεταφέρουν πίσω στην Ιταλία όσους και όσες έχουν καταφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσουν τα σύνορα, πολλές φορές ακόμη κι αν πρόκειται γι’ ασυνόδευτους ανήλικους. Εκτιθέμενοι στο κρύο, σε ασθένειες και σε κάθε είδους κίνδυνο οι μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Η κίνηση των κατοίκων της Roya να τους βοηθούν να περάσουν τα σύνορα, να διαμορφώσουν χώρο για τη φιλοξενία και τη φροντίδα τους, αποτέλεσε μια κίνηση που έδωσε πραγματικά πνοή στον αλληλέγγυο κόσμο σε όλη τη Γαλλία, σε μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδο με την διάλυση της ζούγκλας του Καλαί, το αβέβαιο της τύχης των μεταναστών κατά τη διάρκεια της διάλυσης αλλά πολύ περισσότερο μετά από αυτήν, την εκκένωση καταλήψεων και καταλυμμάτων που σκοπό είχαν την στέγαση μεταναστών ή οργανώσεων αλληλεγγύης και με τις δεκάδες συλλήψεις αλληλέγγυου κόσμου. Βεβαίως η έμπρακτη αυτή, στάση αλληλεγγύης των κατοίκων της κοιλάδας δεν υπήρξε χωρίς τίμημα καθώς ορισμένοι κάτοικοι, με πιο γνωστή την περίπτωση του αγρότη Cedric Herrou, αντιμετωπίζουν διώξεις με το λεγόμενο ”πλημμέλημμα της αλληλεγγύης” (delit de solidarité). Οι διώξεις αυτές ξεσήκωσαν γενική κατακραυγή, με την υπόθεση του Herrou να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και να τυγχάνει τεράστιας συμπαράστασης από τον κόσμο.
Ο αγρότης Cedric Herrou που έγινε σύμβολο της αντίστασης κι αλληλεγγύης οδηγείται στις 8.1.2017 στο Πλημμελειοδικείο της Νίκαιας αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης εώς και 5 έτη και πρόστιμο εώς 30.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας της Νίκαιας πρότεινε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για τον Herrou. O Herrou θα δικαστεί πρωτόδικα στις 10 Φεβρουαρίου.
Δείτε εδώ το κάλεσμα σε αλληλεγγύη ενόψει του δικαστηρίου με περισσότερες πληροφορίες :
https://www.facebook.com/events/1658179224473305/
Στις 18 οκτώβρη εν αναμονή της διάλυσης της ζούγκλας του Καλαί1, γύρω από την οποία είχε στηθεί ένα τεράστιο μιντιακό θέατρο από πλευράς της κυβέρνησης Valls-Holland, με τον υπουργό εσωτερικών Bernard Cazeneuve να διαβεβαιώνει πως δεν επρόκειτο να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως η απομάκρυνση των κατοίκων της ζούγκλας γίνεται για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, οι κάτοικοι της κοιλάδας προέβησαν στην κατάληψη παλιών αποθηκών της σιδηροδρομικής εταιρίας SNCF και τον μετέτρεψαν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών και μεταναστριών, με την παρακάτω ανακοίνωση :
Ανακοίνωση του συντονισμού της PACA (η περιφέρεια της Προβιγκίας και των Παράκτεων Άλπεων) αλληλεγγύης στους μετανάστες
Τη στιγμή της διάλυσης της ” ζούγλας” του Καλαί, το κράτος παριστάνει πως οργανώνει την υποδοχή των προσφύγων με την μετάθεση τους σε Κέντρα Υποδοχής και Καθοδήγησης (Centre d’Accueil et d’Orientation – CAO) παντού στη Γαλλία. Εμείς, όμως οι κάτοικοι της κοιλάδας της Roya βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης ολοένα και πιο επείγουσας : κατόπιν του κλεισίματος των συνόρων από την πλευρά της Γαλλίας, κυρίως εκείνων του Menton (πόλη της Κυανής Ακτής), η κοιλάδα της Roya γνωρίζει ένα κύμα μεταναστών άνευ προηγουμένου, οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, γυναίκες, ασθενείς, ανήλικοι…σε τραγικές συνθήκες υγιεινής. Επίσης, η διατοποπική απ’όλη την περιφέρεια της PACA συλλογικότητα μας, αποτελούμενη από άτομα (μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατρούς, νοσοκόμους, δικηγόρους, αγρότες κτλ.) και οργανώσεις, ελλείψει απάντησης από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (κυβέρνηση/νομαρχία και το περιφερειακό συμβούλιο των Παράκτεων Άλπεων) που εκφεύγουν των ευθυνών τους, πήρε την απόφαση να ανοίξει από σήμερα το βράδυ, ένα ανθρώπινο χώρο υποδοχής για τα άτομα σε transit. Με δεδομένο την επείγουσα ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση, είναι απαραίτητο οι δημόσιες αρχές να προσφέρουν σε πρακτικό επίπεδο τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες του χώρου αυτού : νερό, καθαριότητα, ηλεκτρισμός καθώς και υγιεονομική φροντίδα.
Σε περίπτωση εκκένωσης του χώρου αυτού, οι αρχές θα παραμείνουν υπεύθυνες για τον κίνδυνο (παράδειγμα οι θάνατοι τον τελευταίο καιρό στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στη Ventimiglia και το Menton) των ανθρώπων αυτών, που είναι ολοένα και περισσότερο ευάλωτοι με την έλευση του χειμώνα, καθώς βρίσκονται τραυματισμένοι, άρρωστοι, φορώντας σανδάλια στο βουνό… Οι δημόσιες αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, στέλνοντας τους αιώνια και με παράνομο τρόπο πίσω στην Ιταλία, αρνούμενες να τους αφήσουν να αιτηθούν άσυλο και να δώσουν στους ασυνόδευτους ανηλίκους την προστασία που έχουν ανάγκη.
Καλούμε τα άτομα, τις οργανώσεις, τα συνδικάτα και τις συλλογικότητες να εκδηλώσουν την στήριξη τους στο διάβημα μας και κυρίως σε περίπτωση εκκένωσης.
” Είμαστε όλοι ‘Super’ Herrou”
(όπως Super Heros : Σούπερ Ήρωες)
Πανό αλληλεγγύης για τον Cedric Herrou
Παρά την αθώωση του καθηγητή Pierre Alain Mannoni για τη βοήθεια που πρόσφερε σε μετανάστες και το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης γύρω από τον αγρότη Cédric Herrou η καταστολή δεν σταματά στα γαλλο-ιταλικά σύνορα. 4 μέλη ακόμη της αλληλέγγυας οργάνωσης Roya Citoyenne συνελήφθησαν από τις αρχές και πρόκειται να δικαστούν τον ερχόμενο Μάιο 2017. Το γαλλικό κράτος διεκδικεί το μονοπώλιο στην ”διαχείριση” του μεταναστευτικού ζητήματος. Την ίδια στιγμή η αστυνομία κατάσχει τις κουβέρτες των μεταναστών και αστέγων που βρίσκονται στο δρόμο, ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας κι έχει σκορπίσει τον κόσμο που βρισκόταν στο Καλαί παντού στην περιφέρεια της, με αποτέλεσμα οργανώσεις και αλληλέγγυος κόσμος να μην μπορεί να εντοπίσει και να βοηθήσει μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Φωτογραφικό αφιέρωμα στην ”εξεγερμένη κοιλάδα”
απο τον
για την Liberation :
Ας γίνει Roya ολόκληρη η Ευρώπη !
Η αλληλεγγύη δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα !
1Σχετικά με τη διάλυση της ζούγκλας, δειτέ εδώ :
https://reseau-marseille-athenes.espivblogs.net/2016/10/24/calaisdemantelement24octobre/