Στην αφίσα : ” Είμαστε όλοι αδέρφια – Έξω ο ρατσισμός “
Το κείμενο που ακολουθεί πρωτοδημοσιεύτηκε στο αντιφασιστικό site La Horde. Το απόσπασμα μέσα στις αγκύλες αποτελεί ανάλυση του Serge Vandapoorte, μέλος της μαρξιστικής επαναστατικής οργάνωσης Α MANCA και επεξηγεί το ρόλο της ακροδεξιάς σε κάποιες κινητοποιήσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2015, με αφορμή μια επίθεση νέων, κυρίως αραβικής καταγωγής σε κάποιους πυροσβέστες στο Αjaccio, την πρωτεύσουσα της Κορσικής. Μετά από αυτήν την αντιπαράθεση με τους πυροσβέστες, διάφορες οργανώσεις εθνικιστικού-τοπικιστικού χαρακτήρα, κάλεσαν σε συγκεντρώσεις για να διαμαρτυρυθούν για το γεγονός. Μέσα σε αυτές τις οργανώσεις που καλύπτουν ενα εθνικιστικό – τοπικιστικό φάσμα ιδιαίτερα μεγάλο, έχουν βρει ευκαιρία να παρησφρύσουν διάφοροι φασίστες, οι οποιοι επηρέασαν ένα κομματι του κοσμου που συμμετειχε στις εν λόγω κινητοποιήσεις. Τα γεγονότα πήραν πολύ άσχημη τροπή με κομμάτι της πορείας να επιτίθεται σε γειτονιές Αράβων και σε τζαμιά.Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι και τώρα, με τους φασίστες να προσπαθούν διαρκώς να κερδίσουν έδαφος. Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η Κορσική ανέκαθεν ήταν μια περιοχή μαστιζόμενη απο τις αποικιοκρατικές ορέξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και από το κεφάλαιο το οποίο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να επενδύσει στο νησί μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού και των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι αγώνες για την ανεξαρτησία της Κορσικής συνοδευόνταν ιστορικά κι από ενα κομμουνιστικό-σοσιαλιστικό και αντι-αποκιακό πρόταγμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τοπικές φασιστοομάδες – με την στήριξη πολλές φορές και του γαλλικού κράτους, όπου τυπικά ανήκει η Κορσική – εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και το ιδιαίτερο εθνικιστικό αίσθημα των Κορσικανών, προσπαθούν να διαχύσουν το ρατσιστικό τους οχετό.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες αυτές μέρες στο Αjaccio είναι πολύ σοβαρά. Έπειτα από μία ξαφνική ενέδρα απο νέους ξεκάθαρα κοινωνικά απόκληρους ενάντια σε κάποιους άντρες της πυροσβεστικής, σε μια λαική γειτονιά στο Αjaccio φωνάζοντας “ βρωμο Κορσικανοί, εδώ στο Saint Jean (γειτονιά Jardins de l’empereur) δεν είστε στο σπίτι σας ”,ακροδεξιά γκρουπούσκουλα εκμεταλλεύτηκαν το άσχημο αυτό περιστατικό, φωνάζοντας από τη μεριά τους “arabi fora” (“ έξω οι Άραβες ”) και το κλασσικό σύνθημα της ακροδεξιάς “εδώ είμαστε στο σπίτι μας”. Εδώ και 3 μέρες περίπου, αυτοί οι ακροδεξιοί πλαισιώνουν υποτιθέμενες “αυθόρμητες” πορείες εκατοντάδων ατόμων διατυμπανίζοντας το αντι-αραβικό τους μένος. Κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων, μπορέσαμε κυρίως να ξεχωρίσουμε τα μπλουζάκια με τα διακριτικά της “ Εθνικής Κορσικανικής Επαγρύπνησης ”(VNC), μια απο τις τελευταίες “ομάδες-ταυτότητας” του γνωστού φασίστα Patrick Pozzo-di-Borgo. O παροξυσμός βρήκε έδαφος να εκδηλωθεί από την πρωτη διαδήλωση, στις 25 Δεκέμβρη με τo βανδαλισμό ενός μουσουλμανικού χώρου προσευχής.
[ Ήταν με πρωτοβουλία συναδέλφων στη δουλειά αυτών των φασιστικών-εθνικιστικών ομάδων, κοντινών τους ανθρώπων και της ηγεσίας τους που έγινε αυτή η συγκέντρωση. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ακροδεξιά ένωση γνωστή με το όνομα “εθνική επαγρύπνηση” είχε ζητήσει από τα μέλη της και συμπαθούντες να βρεθούν σε αυτή τη συγκέντρωση. Και αυτή η φασιστική ομάδα είναι αυτή που στο τέλος της συγκέντρωσης, ενθάρυννε τους συμμετέχοντες να κατευθυνθούν προς τη γειτονιά του “jardins de l’Empereur”. Από τα περίπου 600 άτομα που συμμετείχαν, περίπου τα μισά τους ακολούθησαν.
Μια “φασιστοσφαίρα” στο προσκήνιο
Μέσα σε αυτό το πλήθος, στην πλειοψηφία του αποτελούμενο απο νεαρούς υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, διαδηλωτές που ανέμιζαν τη σημαία της Κορσικής (σημαία με το πρόσωπο ενός Μαυριτανού) και – γεγονός καθόλου αμελητέο – ο πρόεδρος ενός συλλόγου γονέων μαθητών. Υποψήφιος στις τοπικές εκλογές με μία από τις εθνικιστικές οργανώσεις femu a corsica (“ας χτίσουμε τη Κορσική”), είναι εκτός αυτού συγγραφέας άρθρων και έργων κατά της μετανάστευσης και αυτό που υποτίθεται οτι είναι η εμφάνιση κοινοτικών αντανακλαστικών. Ακόμη κι αν όλοι οι διαδηλωτές που παρεύρεθηκαν στο jardin d’empereur δεν είναι οργανωμένοι στις γραμμές αυτής της ακροδεξιάς φράξιας, η επιρροή της τελευταίας και η ξεκάθαρη συννενοχή κατά την εμφάνιση συνθημάτων ολοφάνερα ρατσιστικών δίνουν μια πολιτική διάσταση στα γεγονότα.
Αυτά τα γεγονότα εντάσσονται σε μια διαδικασία που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, διαδικασία σημαδεμένη από την ανάδυση φασίζουσων ομάδων ορισμένες από τις οποίες έχουν διαπράξει απόπειρες εναντίων ατόμων προερχόμενα απο την βορειοαφρικανική μετανάστευση. Αυτή η “φασιστοσφαίρα”, επίσης πολύ δραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα, συγκεντρώνει λίγο-πολύ όλους αυτούς που αποτελούν την ακροδεξιά και που δρούν παράλληλα με το Front National, διατηρώντας αντιφατικές σχέσεις με αυτό το τελευταίο. Για να εμποδίσουμε αυτήν την “επιδημία” δύο συνθήκες τουλάχιστον πρέπει να συνδεθούν : από τη μια, ο ακριβής χαρακτηρισμός της προέλευσης των οργανώσεων που την αποτελούν, από την άλλη η απαραίτητη οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάλυση του περιεχομένου.
Ποιοί είναι αυτοί ;
Ο Jean-Guy Talamoni, ο καινούριος εθνικιστής πρόεδρος του συμβουλίου της Κορσικης δήλωσε οτι αυτό το κίνημα είναι ξένο προς την κορσικανική κοινωνία. Αυτή η ανάλυση δεν αντιστέκεται στο να πάρει υπόψη την πραγματικότητα. To συνοθύλευμα αποτελείται απο φανατικούς χριστιανούς, από παλιούς αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν σε κροάτικες στρατιωτικές ομάδες κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, από κάποιους συνδικαλιστές που δυστυχώς είναι μέλη και υπεύθυνοι του STC (συνδικάτο “εθνικής πίστης”, η πρώτη συνδικαλιστική ένωση στην Κορσική), νοσταλγούς της μουσολινικής φράξιας de l’irredentisme et de l’OAS. Το μπλοκ ταυτότητας (στη Γαλλία συναντάται ως identitaires) είναι επίσης παρόν, ιδιαιτέρως κοντά σε ορισμένες ομάδες οπαδών.
Σφαιρικά, δυο σύνολα βρίσκονται σε αναγωνισμό. Το FN και το μπλοκ ταυτότητας τοποθετούνται σε εναν εθνικισμό όλων των αποχρώσεων. H πληθώρα των υπόλοιπων ομάδων ισχυρίζονται οτι αγωνίζονται για την εθνική απελευθέρωση, καταδικάζοντας όπως-όπως την Ευρωπαική Ένωση, την παγκοσμιοποίηση, το γαλλικό κράτος και πτυχές του οικονομικού φιλελευθερισμού. Συνδεδεμένο με το MSE (Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, ευρωπαικη νεοφασιστική οργάνωση),τ ο κύριο κομμάτι του κλίνει σε μια γραμμή ξεκάθαρα εθνικο-σοασιαλιστική. Kάτω απο το ακρώνυμο Corsica Patria Nostra (“Κορσική η πατρίδα μας”), αυτή η ακόμα μικρή αριθμητικά φράξια, τείνει εντούτοις να εδραιώσει μια ιδεολογική βάση με στόχο να ενοποιήσει την ακροδεξιά στο σκοπό μιας εθνικής επανάστασης βασισμένης – μεταξύ άλλων – στο “δικαίωμα του αίματος”.
Η κοινωνιολογική σύνθεση αυτού του συνόλου αφορά ενα κομμάτι μικροαστών, μισθωτών κι ένα μέρος ενός λούμπεν προλεταριάτου που αυξάνεται διαρκώς.
Μέσα σε ποιό περιεχόμενο ;
Mε ένα ποσοστό ανεργίας 22% και περισσότερα απο 50.000 άτομα να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (987ευρώ το μήνα), η Κορσική βρίσκεται σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Πληροφοριών(INSEE) ανάμεσα στις φτωχότερες περιοχές σε ολόκληρη τη Γαλλία. H επισφαλής απασχόληση αγγίζει ιδιαιτέρως τους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, τομείς όπου όταν έρχεται η ώρα ξεφορτώνονται αυτούς που είναι βάρος. Το χαρακτηριστικό των “φθηνών εργατών” περιλαμβάνει επίσης ενα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Η θεσμοθέτηση των περισσότερων οργανώσεων στους κόλπους του εθνικού κινήματος και η υπερεκπροσώπηση του μικροαστισμού μέσα σε αυτό το σύνολο έχουν ως συνέπειες την αποδοχή των αξιών της οικονομίας της αγοράς και την άρνηση μιας κορσικανικής οδού προς το σοσιαλισμο – πρωταρχικό θέμα του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση. Πάνω σε αυτο το εύφορο έδαφος ευδοκιμεί η ακροδεξιά.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η A ΜΑΝCA προτείνει τη δημιουργία ενός μετωπου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο που να βασιζεται στον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό. Όμως αυτο δεν μπορεί να είναι αρκετό χωρις την επείγουσα εφαρμογή ενός οικονομικού και κοινωνικού πλάνου. Αυτός είναι ο σκοπός που η συλλογικότητα “No pasaran » θέλει να συγκεντρώσει το κόσμο της δουλειάς. Αυτά τα δυο επίπεδα παρέμβασης δεν αποκλείουν σε τίποτα την απαραίτητη οικοδόμηση ενός αντικαπιταλιστικού κινήματος, αντι-ιμπεριαλιστικού, φεμινιστικού, εναντια σε κάθε είδους διακρίσεις. Η διεκδίκηση της εφαρμογής του δικαιώματος του αυτο-προσδιορισμού παραμένει ο απαραίτητος αξονας αυτού του στόχου.]
Το αρχικό κείμενο – εδώ : https://mars-infos.org/retour-sur-les-manifs-racistes-en-630
Πηγές : https://mars-infos.org/alerta-antifascista-in-corsica-619
http://a-manca.org/