Ανακοίνωση των μεταναστών που κρατούνται στο hot spot της Lampedusa (6/5/2016) // Ενημέρωση από την ομάδα Collektivo Askavusa

Από τη δημιουργία του Hot Spot στο νησί της Lampedusa και μέχρι σήμερα, οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών έχουν χειροτερέψει. Οι μετανάστες/στριες που αρνούνται να δώσουν αποτυπώματα υφίστανται την καταστολή από τα όργανα της τάξης. Κι όλα αυτά μακριά από τις κάμερες και χωρίς καμία προβολή από τα μίντια, τα οποία μάλιστα προβάλλουν το νησί, ώς ένα φιλόξενο για τους μετανάστες τόπο. Οι κάτοικοι της Lampedusa βρίσκονται ενώπιον μιας ολοένα εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης του τόπου, στρατιωτικοποιήση η οποία οφείλεται  σε ανθρωπιστικό-στρατιωτικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια ως απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Εδώ και κάποιες μέρες λοιπόν, οι μετανάστες άρχισαν να οργανώνονται κι έγραψαν το παρακάτω κείμενο-δήλωση, με σκοπό να διαδωθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο.

Δήλωση των μεταναστών απεργών πείνας που κρατούνται στο hotspot της Lampedusa (6/5/2016)

Είμαστε πρόσφυγες που έχουμε έρθει στην Ευρώπη για να γλυτώσουμε από τον πόλεμο. Ερχόμαστε από τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Νταρφούρ, την Υεμένη και την Αιθιοπία. Στο κέντρο κράτησης της  Lampedusa μας έχουν αντιμετωπίσει με απάνθρωπο τρόπο και όσοι αρνόυνται να δώσουν αποτυπώματα έχουν δεχτεί επιθέσεις από τις αρχές. Όταν αρνούμαστε να δώσουμε αποτυπώμαστα, δεχόμαστε επιθέσεις φραστικές και σωματικές,  από τους υπεύθυνους του κέντρου κράτησης, ενώ υφιστάμεθα συνεχείς διακρίσεις όσον αφορά το φαγητό καθώς και μας απαγορεύουν να παίξουμε ποδόσφαιρο στόν προαύλιο χώρο. Επίσης τα στρώμματα που κοιμόμαστε είναι βρεγμένα από τα λιμνάζοντα νερά από τις τουαλέτες, γεγονός που απειλεί την υγεία μας.   

Aνάμεσα μας υπάρχουν ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, αλλά και άτομα που πάσχουν από προβλήματα υγείας και τα οποία δεν λαμβάνουν την αντίστοιχη ιατρική φροντίδα. Ορισμένοι απο μάς, βρισκόμαστε στην Lampedusa εδώ και δύο και κάποιοι εδώ και τέσσερις μήνες. Μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή τη φυλακή και να βρούμε ένα μέρος πιο φιλόξενο και με πιο αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής αρνούμαστε να δώσουμε αποτυπώματα. Ήρθαμε στην Ευρώπη γιατί είχαμε ανάγκη από ελευθερία, ανθρωπισμό και ειρήνη. Αυτά πιστεύαμε ότι θα βρούμε ερχόμενοι στην Ευρώπη.

Δεν θέλουμε να μένουμε κλεισμένοι στη φυλακή, ενώ δεν έχουμε διαπράξει κάποιο έγκλημα. Αντιθετα, αναζητούμε μια αξιοπρεπή ζωή και την ανθρωπιστική προστασία αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι χώρες απ΄τις οποίες διαφεύγουμε. Το να συναινέσουμε στο να δώσουμε αποτυπώματα θα μας περιορίσει σχετικά με το μέλλον μας, κι ειδικά το να μπορέσουμε να φτάσουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλες χώρες.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ LAMPEDUSA ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ !
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ Ν΄ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ !

 

Επιπλέον, την Παρασκευή 6 Μάη 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δημάρχων της Λαμπεντούζα, του Καλαί και της Ventimiglia, μία νέα θεαματικά συνάντηση στο νησί. H οργάνωση Askavusa υπενθυμίζει την αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του δημάρχου του νησιού, Giusi Nicolini και των πρακτικών που αυτός αποδέχεται σήμερα (μαζική στρατιωτικοποίηση του εδάφους με εγκατάσταση νέων ραντάρ, μετατροπή του κέντρου υποδοχής μεταναστών σε Hot Spot κτλ.).

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Askavusa σχετικά με το ζήτημα :

” Θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η τρέχουσα διαχείριση της μετανάστευσης μπορεί να λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Η κατασκευή νέων στρατώνων, η ύπαρξη συρματοπλεγμάτων και μιας φυλακής μπορούν να στέκουν διπλα σε ξενοδοχεία, πιτσαρίες και παγωτατζίδικα. Ένα στρατιωτικό πλοίο μπορεί να βρίσκεται κατά μήκος της ακτής και δίπλα να μαθαίνει κολύμπι ένα παιδί. Οι τουρίστες θα ετοιμάζονται για clubbing, ενώ οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες,  βρίσκονται έγκλειστοι στο Hot Spot ” .

Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ :

Lampedusa 06/05/2016: Comunicato delle persone “migranti” in protesta.

Leave a Reply